Interior

Appartment Interior, Chania

The client asked for a new kitchen layout in order to create a more spacious and lit living room. The wall separating the kitchen from the living room was torn down and the southern facade was expolited in order to bring sunlight in the living room

Read More »

Rehabilitation of hydroelectric plant and landscape around Agyia artificial lake

Agyia artificial lake together with the small power plant is a project inaugurated by Prime Minister Eleftherios Venizelos in 1928. The 0,30MW plant was operational until 2005. For the landscape and its organic connection to the building, natural materials fitting with the sensitive ecosystem of the area were mosntly used: earth and treated timber. The building’s modern architectural vocabulary was left untouched. Its new function as an exhibition space for renewable energy systems incoroporates the building itself as an 1:1 scale experience of hydroelectric energy production. Steel and concrete bases were designed for the exhibits and a 1:100 scale model is used to dislpay the water circulation from the penstock to the elevated tank, the turbines and eventually the escape canal. The retaining wall surrounding the pilotis that supports the water tank are connected so as to generate a continuous line on wich most of the exhibition panels are located.

 

Concept

Read More »

A kitchen in Iraklion

A continuous acrylic white surface generates the countertop the  sinks and the back which are connected seamlessly. Lacquered wood and inox equipment complete the materials palette.

Read More »

A kitchen with a view in the Cyclades

In this existing off the grid stone house in the Small Cyclades complex, the kitchen plays a central role. It is located in a central spot, with a direct view to the sea while it is in contact with the dining and living room. Moreover it is the first “frame” one sees directly  from the entrance. A composition of horizontal planes in  opposite directions resolves this pivotal role and the countertop functions also as a table. The construction was made by the owner.

Concept

 

Read More »

Elval Colour Pavilion for Batimat

The proposal exploits and showcases  the range of possible configurations of the composite material Etalbond which, combined, consitute its comparative advantage. The pavilion stands calm among the competition: space is defined  by the material itself, whereas “inside” and “outside” are clearly distinguished. At the same time the pavilion is open and welcoming. Its main space is created by a folding white surface constructed by the material itself, like a human scale  origami. Its surfaces are parametrically defined and bear also parametrically defined patterns. These patterns, composed out of joint lines and perforations,  change according to the structural element they belong: The floor platform has no perforation, the walls bear  a light hole pattern while the ceiling is a lace that allows visual contact with the upper, more colorful part of the roof.

The variety of color and plastic properties of the material is the first and most important message to the visitor

Above and below the white origami, and up to the maximum allowed envelope, a geometry  made by colorful etalbond blades is created exhibiting the large scale of possible colours of this material. The color and geometrical antithesis between interior (white folding surface) and the exterior (coloured parallel blades) allows for a structured reading of the information about the exhibits: the variety of color and plastic properties of the material is the first and most important message to the visitor.

Concept

Read More »