Κατοικίες

Κατοικία με φυσική δόμηση στα Χανιά

Το οικόπεδο είναι γωνιακό οικόπεδο με υποχρεωτική πρασιά 4m. Η δομή της κατοικίας σε τομή είναι ένα υβρίδιο του τύπου των ημιορόφων συνδυασμένο με ένα ισόγειο σε ενιαίο επίπεδο. Το κτίριο φέρεται από ξύλινο σκελετό, ενώ οι εξωτερικές  τοιχοποιϊες  κατασκευάζονται από αχυροπηλό (light clay) και φυσικούς σοβάδες. Το εσωτερικό κενό εξασφαλίζει τον ηλιασμό όλων των χώρων του ισογείου με φυσικό νότιο φως, ενώ όλοι οι χώροι έχουν θέα προς τη θάλασσα στο βορρά

Read More »

Κατοικία στον Αποκόρωνα

Το οικόπεδο χαρακτηρίζεται από πεζούλες  από ξερολιθιά  από τοπική λευκή πέτρα. Οι ξερολιθιές και τα επίπεδα που αυτά ορίζουν, παραμένουν κατά το δυνατό ως έχουν, καθώς πρόθεση της μελέτης είναι τα κτίσματα να αποτελούν φυσική συνέχεια του τοπίου. Ταυτόχρονα, τα επίπεδα αυτά καθορίζουν και τη χωροθέτηση και τις διαφορετικές λειτουργίες της κατοικίας.   Η βορειοδυτική πεζούλα ορίζει την πιο δημόσια ζώνη του οικοπέδου από όπου γίνεται η πρόσβαση κατοίκων και επισκεπτών και είναι η μόνη ζώνη στην οποία εισέρχεται το αυτοκίνητο. Η κατοικία  μαζί με τον ξενώνα χωροθετείται στην επόμενη υψομετρικά πεζούλα, ενώ η πισίνα ένα επίπεδο πιο κάτω, αξιοποιώντας την υφιαστάμενη συστάδα από δένδρα. Το δώμα της κατοικίας είναι βατό, επιτρέποντας θεάσεις των αστεριών τις βραδινές ώρες.

Read More »

Κατοικία και ξενώνες από ελαφροπηλό στον Αποκόρωνα – Χανιά

Η κατοικία μαζί με τους τρεις ξενώνες χωριθετείται σε πρώην αγροτικό οικόπεδο, διαμορφωμένο με πεζούλες από ξερολιθιά. Η συγκεκριμένη τοπογραφία, υπαγόρευσε τρόπον τινά τη σύνθεση καθώς κάθε επίπεδο χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες λειτουργίες και τα κτίρια με τα πατάρια τους δομούνται πάνω και μαζί με τις ξερολιθιές.  Το συγκρότημα οργανώνεται γύρω από δύο αυλές – κατώφλια σε διαφορετικά επίπεδα που επικοινωνούν μεταξύ τους. Η κυρίως κατοικία, θα χρησιμοποιείται και για εκδηλώσεις, οπότε το καθιστικό της έχει διπλό ύψος και επικοινωνεί με αντίστοιχο υπάιθριο χώρο. Οι εξωτερικές τοιχοποιϊες θα κατασκευαστούν από light clay η hempcrete (ασβεστοκάναβη) καλύπτοντας ξύλινο φέροντα οργανισμό. Η θολωτή μορφή των όγκων αποτελεί αναφορά σε αντίστοιχες λίθινες κατασκευές της περιοχής.

Read More »

Διαχωρισμός και Ανακαίνιση διαμερίσματος, Χολαργός

Με την καθαίρεση υφιστάμενων ενδιάμεσων τοίχων, το διαμέρισμα απέκτησε χαρακτηριστικό διαμπερή ενιαίο χώρο πλάτους περίπου 4,5m που εμπεριέχει ποικιλία δυνατοτήτων: κουζίνα – τραπεζαρία – καθιστικό χώρος εργασίας κλπ. Τα υφιστάμενα υλικά στα δάπεδα (λευκό μάρμαρο – iroko)  κρατήθηκαν και αναδείχθηκαν.

Read More »

Αναδιαρρύθμιση διαμερίσματος Χανιά

Ζητήθηκε η αναδιαρρύθμιση και επανασχεδιασμός της κουζίνας ώστε οι χώροι διημέρευσης του διαμερίσματος να γίνουν περισσότερο φωτεινοί και ευρύχωροι. Καθαιρέθηκε ο τοίχος που χώριζε την κουζίνα από το καθιστικό και αξιοποιήθηκε η νότια όψη του διαμερίσματος για την εισροή άπλετου φυσικού φωτός σε όλους τους χώρους διημέρευσης.

Read More »

Κατοικία στο Ηράκλειο Ι

Σε οικόπεδο μικρό, με καλό όμως προσανατολισμό (νότιο) ,   επιλέχθηκε για τη συγκεκριμένη κατοικία η εσωστρεφής λύση του αιθρίου γύρω από το οποίο εκτυλίσσεται η καθημερινή ζωή της οικογένειας.

Η δομή του αιθρίου γίνεται αντιληπτή από την τομή του. Πρόκειται για ένα χώρο κεντρικό, όπου «βλέπουν» το καθιστικό στον όροφο και το καθημερινό με την κουζίνα στο ισόγειο. Οι δύο αυτοί χώροι, μπορούν να ενοποιηθούν τους καλοκαιρινούς μήνες μέσω του αιθρίου. Προκύπτει έτσι ένας ενιαίος ρέων χώρος καθημερινής ζωής. Στο επίπεδο του ισογείου, το αίθριο έχει μια φυγή προς το δρόμο, μέσω της pilotis κάτω από τον όγκο του καθιστικού. Η φυγή αυτή «φιλτράρεται» από τη φύτευση της πρασιάς και την περίφραξη.

Η ογκοπλασία της κατοικίας (τρείς όροφοι πίσω και δύο μπροστά), εξασφαλίζει καλό νότιο φωτισμό αλλά και ηλιοπροστασία τόσο στο αίθριο όσο και στα υπνοδωμάτια.

Concept

Read More »

Μονοκατοικία στο Ηράκλειο ΙΙ

Οι δημόσιες  λειτουργίες της κατοικίας εμπεριέχονται σε έναν ενιαίο κεντρικό χώρο διπλού ύψους ,  προσανατολισμένο στον άξονα Βορρά  Νότου. Μια σειρά επάλληλων τοίχων σε αυτό τον άξονα  χωρίζει τον υπαίθριο χώρο του οικοπέδου σε δύο μέρη:  το Δυτικό, με δημόσιο χαρακτήρα, που περιέχει την είσοδο και το parking, και το Ανατολικό, πιο εσωστρεφές και ιδιωτικό. Σε αυτό το ιδιωτικό τμήμα του οικοπέδου βρίσκεται  η νότια αυλή που αποτελεί το υπαίθριο κέντρο ζωής του σπιτιού, προστατευμένο από τους ισχυρούς Βόρειους – βορειοδυτικούς ανέμους και με κύρια θέα το μακρόστενο οικόπεδο με τον ελαιώνα.  Ως εσοχές   στα πλάγια τοιχώματά του διώροφου κεντρικού χώρου στον πρώτο όροφο, εμφανίζονται  άλλοι, περισσότερο ιδιωτικοί χώροι. Από τα τρία μεγάλα ανοίγματα  στο Νότο το Βορρά και την ανατολή,  εισέρχονται στο δημόσιο χώρο της κατοικίας  το φυσικό φώς, η θέα προς τη θάλασσα και το αγροτικό τοπίο της περιοχής αντίστοιχα. Ο χώρος αυτός  παρουσιάζει δυνατότητα  βιοκλιματικής  λειτουργίας λόγω των αναλογιών και του προσανατολισμού του, και αποτελεί τον ρυθμιστή του κλίματος στο εσωτερικό της κατοικίας.

Concept

Read More »

Πολυκατοικία στο Ηράκλειο

Βασική σχεδιαστική απόφαση ήταν η τοποθέτηση των καθιστικών των διαμερισμάτων όχι στην πλευρά του δρόμου (δύση και καθόλου θέα) αλλά προς την «πίσω» αυλή η οποία λόγω της κλίσης του οικοπέδου και του ανατολικού προσανατολισμού της  εξασφαλίζει θέα  και καλό ηλιασμό το απόγευμα, τις ώρες που τα καθιστικά χρησιμοποιούνται.  Όλα τα υπνοδωμάτια βλέπουν στο δρόμο, και προστατεύονται από αυτόν και από τη δύση μέσω ενός μεταλλικού εξώστη με τέντες διαφορετικών χρωμάτων, που λειτουργούν ως «φίλτρο» μεταξύ του δρόμου (δημόσιος χώρος) και των υπνοδωματίων (ιδιωτικός χώρος). Οι διαφορετικές θέσεις των τεντών ανάλογα με τις επιθυμίες των χρηστών σε συνδυασμό με τα διαφορετικά τους χρώματα, αποδίδουν στη γειτονιά μια όψη «ζωντανή», συνεχώς μεταβαλλόμενη.

Concept

Read More »

Μονοκατοικία στο Ηράκλειο ΙΙΙ

Η κατοικία αυτή που απευθύνεται σε ζευγάρι με δύο παιδιά συγκροτείται γύρω από τον «κενό» διαμπερή ευέλικτο ενιαίο  χώρο διημέρευσης. Προς τη δυτική πλευρά, ο κενός χώρος «καδράρει» την πόλη, ενώ προς την Ανατολική έναν μικρό κήπο με τον οποίο το καθιστικό ενοποιείται μέσω συρόμενων υαλοπετασμάτων. Ο  κενός αυτός χώρος εκφράζεται στην όψη μέσω της αντίθεσής του με τα υπόλοιπο περισσότερο «συμπαγές» λεξιλόγιο του κτιρίου, ενώ και σε επίπεδο αστικού ιστού, αποτελεί μια διακριτή διαμπερή τρύπα στην οικοδομική γραμμή. Κάτω από αυτόν, στο επίπεδο του δρόμου βρίσκεται η είσοδος το parking και οι βοηθητικοί χώροι, ενώ επάνω τα υπνοδωμάτια.

Το οικόπεδο έχει πλάτος 10 μέτρα περίπου, προσανατολισμό Ανατολή – Δύση, ενώ παρουσιάζει και έντονη κλίση η οποία αποδίδει μια υψομετρική διαφορά ενός περίπου ορόφου στο πίσω μέρος. Στο σημείο αυτό, το οικόπεδο στενεύει και το πλάτος του φτάνει τα 5m.  Η κατοικία συγκεντρώνεται στο μπροστινό, πλατύ τμήμα του οικοπέδου, αμέσως μετά από την υποχρεωτική πρασιά των 4m,  αποδίδοντας το παράγωνο κομμάτι στον κήπο.  Στη δυτική όψη, το ζήτημα της ηλιοπροστασίας  κατά τους θερινούς μήνες αντιμετωπίζεται με την κατασκευή μιας δεύτερης όψης από μεταλλικό πλέγμα.

Concept

Read More »