Υλοποιημένα

Μετατροπή μικρού Υ/Η σταθμού σε εκθεσιακό χώρο / Περιβάλλων χώρος τεχνητής λίμνης Αγυιάς Χανίων

Η τεχνητή λίμνη της Αγυιάς στα Χανιά μαζί με το μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό είναι ένα τεχνικό έργο που έγινε επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου και εγκαινιάστηκε το 1928. Ο σταθμός, δυναμικότητας 0,30ΜW παρέμεινε σε λειτουργία μέχρι και το 2005. Η εφαρμογή της υφιστάμενης μελέτης που πραγματοποιήθηκε από τον ΟΑΔΥΚ πολύ συχνά χρειάστηκε προσαρμογές που πραγματοποιήθηκαν απο το φορέα υλοποίησης της, τη Δ/νση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Η φιλοσοφία της παρέμβασης στον περιβάλλοντα χώρο είναι η οργανική του σύνδεση με το κτίριο, και η χρήση φυσικών υλικών, ταιριαστών με το ευαίσθητο τοπίο.  Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν το πατημένο χώμα, και οι σανίδες φυσικής ξυλείας, εμποτισμένες όπου απαιτείτο υπερύψωση από το –συχνά βαλτώδες-  φυσικό έδαφος. Το αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο του κτιρίου είναι σαφώς μοντέρνο. Υπάρχει ογκοπλαστική διάκριση μεταξύ των λειτουργικών μερών του, ήτοι αίθουσα γεννητριών – πύργος διανομής ενέργειας -δεξαμενή /πτώση νερού. Τα φέροντα στοιχεία είναι διακριτά και «καθαρά» και γενικότερα το κτίριο χαρακτηρίζεται από απουσία διακόσμου. Από την άλλη πλευρά είναι εμφανής μια πρόθεση σύνδεσής του με το τοπίο και το περιβάλλον, μέσω των μεγάλων ανοιγμάτων στη δύση, και τη φωτιστική σχισμή πάνω από τον πίνακα ελέγχου. Πρόκειται για ένα κτίριο –μηχανή που χρησιμοποιεί το λεξιλόγιο του μοντερνισμού.  Η διατήρηση του εξοπλισμού in situ θεωρήθηκε απαραίτητη για να μη χαθεί η ενότητα της λειτουργίας του κτηρίου και να είναι αντιληπτή από τους επισκέπτες. Το κτίριο αντιμετωπίζεται ως μέρος του ευρύτερου τοπίου της λίμνης του οποίου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος. Το κτίριο μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του, συνδέεται με τις νέες επεμβάσεις γύρω από τη λίμνη της Αγυιάς. Πιο συγκεκριμένα αποτελεί αφετηρία ή και τερματισμό/στάση του ποδηλατόδρομου. Επίσης, προσφέρεται για επισκέψεις σχολείων αλλά και ως τόπος γενικότερης αναψυχής σε μικρή απόσταση από τα Χανιά. Εντός του  κτιρίου, η μελέτη  ενσωματώνει στο κέλυφος του πρώην Υδροηλεκτρικού σταθμού, μια σειρά εκθεμάτων τόσο στο εσωτερικό της κεντρικής αίθουσας των γεννητριών  όσο και στον ημιυπαίθριο χώρο της. Συνδέει την εκθεσιακή πορεία του μουσείου με τον περιβάλλοντα χώρο του προκειμένου το κτίριο να αποτελέσει μια αδιάσπαστη ενότητα με το τοπίο. Πέρα από τα εκθέματα σχετικά με τις ΑΠΕ είναι ιδιαίτερα σημαντικός και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το ίδιο το κτίριο ως έκθεμα. Η κύρια πορεία που προτείνεται ξεκινάει και καταλήγει στην κεντρική πλατεία του υπαίθριου χώρου η οποία και επικοινωνεί με όλα τα επιμέρους τμήματά του (είσοδος, Pilotis, υπαίθριος χώρος κυλικείου κλπ).  Τα περιμετρικά τοιχεία της pilotis συνδέονται μορφολογικά και γεωμετρικά ώστε να συγκροτούν μια ενότητα, μια συνεχή τεθλασμένη γραμμή γύρω από το δάπεδο, πάνω στην οποία αναρτάται και το μεγαλύτερο μέρος των πληροφοριακών πανέλων.

Concept

Read More »

Κτίριο μικτών χρήσεων στη Χαλκίδα

Το κτίριο περιλαμβάνει καταστήματα στο ισόγειο, γραφεία και 2 μικρά διαμερίσματα στους τελευταίους δύο ορόφους. Δόθηκε έμφαση στην εσωτερική ευελιξία: ο ενδιάμεσος τοίχος μπορεί να αφαιρεθεί και να δημιουργηθεί ενιαίο κατάστημα ή/και γραφείο.

 

Concept

Read More »

Κατοικία στο Ηράκλειο Ι

Σε οικόπεδο μικρό, με καλό όμως προσανατολισμό (νότιο) ,   επιλέχθηκε για τη συγκεκριμένη κατοικία η εσωστρεφής λύση του αιθρίου γύρω από το οποίο εκτυλίσσεται η καθημερινή ζωή της οικογένειας.

Η δομή του αιθρίου γίνεται αντιληπτή από την τομή του. Πρόκειται για ένα χώρο κεντρικό, όπου «βλέπουν» το καθιστικό στον όροφο και το καθημερινό με την κουζίνα στο ισόγειο. Οι δύο αυτοί χώροι, μπορούν να ενοποιηθούν τους καλοκαιρινούς μήνες μέσω του αιθρίου. Προκύπτει έτσι ένας ενιαίος ρέων χώρος καθημερινής ζωής. Στο επίπεδο του ισογείου, το αίθριο έχει μια φυγή προς το δρόμο, μέσω της pilotis κάτω από τον όγκο του καθιστικού. Η φυγή αυτή «φιλτράρεται» από τη φύτευση της πρασιάς και την περίφραξη.

Η ογκοπλασία της κατοικίας (τρείς όροφοι πίσω και δύο μπροστά), εξασφαλίζει καλό νότιο φωτισμό αλλά και ηλιοπροστασία τόσο στο αίθριο όσο και στα υπνοδωμάτια.

Concept

Read More »

Κουζίνα στο Ηράκλειο

Η συνεχόμενη  επιφάνεια που δημιουργείται από το λευκό ακρυλικό υλοποιεί τον πάγκο, την πλάτη και τους νεροχύτες  σε μια ενιαία μορφή. Λακαρισμένο ξύλο και inox εξοπλισμός συμπληρώνουν την παλέτα των υλικών.

 

Read More »

Κουζίνα με θέα στις Μικρές Κυκλάδες

Στην υφιστάμενη πέτρινη και εκτός δικτύων κατοικία στις Μικρές Κυκλάδες  η κουζίνα έχει έναν ρόλο κεντροβαρικό. Βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της, με θέα προς το Αιγαίο ενώ είναι σε επαφή με το καθιστικό και την τραπεζαρία. Επιπλέον, είναι το πρώτο «κάδρο» που αντικρύζει κανείς από την είσοδο. Μια σύνθεση από οριζόντια επίπεδα με αντίθετες κατευθύνσεις  επιλύει τον κομβικό της ρόλο, και ο  πάγκος από οξιά αναλαμβάνει παράλληλα και το ρόλο του τραπεζιού. Η κατασκευή έγινε από τον ιδιοκτήτη.

Concept

 

Read More »

Μονοκατοικία στο Ηράκλειο ΙΙ

Οι δημόσιες  λειτουργίες της κατοικίας εμπεριέχονται σε έναν ενιαίο κεντρικό χώρο διπλού ύψους ,  προσανατολισμένο στον άξονα Βορρά  Νότου. Μια σειρά επάλληλων τοίχων σε αυτό τον άξονα  χωρίζει τον υπαίθριο χώρο του οικοπέδου σε δύο μέρη:  το Δυτικό, με δημόσιο χαρακτήρα, που περιέχει την είσοδο και το parking, και το Ανατολικό, πιο εσωστρεφές και ιδιωτικό. Σε αυτό το ιδιωτικό τμήμα του οικοπέδου βρίσκεται  η νότια αυλή που αποτελεί το υπαίθριο κέντρο ζωής του σπιτιού, προστατευμένο από τους ισχυρούς Βόρειους – βορειοδυτικούς ανέμους και με κύρια θέα το μακρόστενο οικόπεδο με τον ελαιώνα.  Ως εσοχές   στα πλάγια τοιχώματά του διώροφου κεντρικού χώρου στον πρώτο όροφο, εμφανίζονται  άλλοι, περισσότερο ιδιωτικοί χώροι. Από τα τρία μεγάλα ανοίγματα  στο Νότο το Βορρά και την ανατολή,  εισέρχονται στο δημόσιο χώρο της κατοικίας  το φυσικό φώς, η θέα προς τη θάλασσα και το αγροτικό τοπίο της περιοχής αντίστοιχα. Ο χώρος αυτός  παρουσιάζει δυνατότητα  βιοκλιματικής  λειτουργίας λόγω των αναλογιών και του προσανατολισμού του, και αποτελεί τον ρυθμιστή του κλίματος στο εσωτερικό της κατοικίας.

Concept

Read More »