Μικρή κλίμακα

Πάγκος Λαϊκής αγοράς Χανιά

Ο Δήμος Χανίων ανέθεσε στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στο Εργαστήριο Ψηφιακών Κατασκευών τη διερέυνηση συστήματος πάγκων για τη λαική αγορά. Η αγορά αυτή λαμβάνει χώρα σε διαφορετικό σημείο της πόλης σχεδόν κάθε μέρα της εβδομάδας. Στόχος της έρευνας ήταν ο σχεδιασμός ενός ενιαίου συστήματος που να είναι ελαφρύ, μεταφερόμενο, εύκολα συναρμολογούμενο και αποσυναρμολογούμενο από ένα άτομο και με φέρουσα ικανότητα περίπου ενός τόνου. Επίσης πρέπει να εξυπηρετεί τις ανάγκες τόσο παραγωγών όσο και των εμπόρων δύο διαφορετικών κατηγοριών επαγγαλματιών που δραστηριοποιούνται στη λαϊκή αγορά και οι οποίοι έχουν διαφορετικό χώρο στην αγορά (2χ3μ και 2,5χ6μ αντίστοιχα). Τέλος, πρέπει να παρέχει σκιά και προστασία από βροχή και να αντέχει ανεμοπιέσεις περίπου 6bft

Ο πάγκος είναι ένα κιτ από αλουμινένια εξαρτήματα και έχει τη δυνατότητα επέκτασης με προσθήκες. Διαθέτει μεταβλητότητα καθ ύψος αλλά και μπρος – πίσω όσον αφορά στη θέση του σκιάστρου.

Ένα πρωτότυπο σε φυσικό μέγεθος κατασκευάστηκε και δοκιμάστηκε. Μετά από αυτό το πρωτότυπο περισσότεροι πάγκοι θα κατασκευαστούν και θα δοκιμαστούν προτού ο πάγκος περάσει στην παραγωγή

Read More »

Κουζίνα στο Ηράκλειο

Η συνεχόμενη  επιφάνεια που δημιουργείται από το λευκό ακρυλικό υλοποιεί τον πάγκο, την πλάτη και τους νεροχύτες  σε μια ενιαία μορφή. Λακαρισμένο ξύλο και inox εξοπλισμός συμπληρώνουν την παλέτα των υλικών.

 

Read More »

Κουζίνα με θέα στις Μικρές Κυκλάδες

Στην υφιστάμενη πέτρινη και εκτός δικτύων κατοικία στις Μικρές Κυκλάδες  η κουζίνα έχει έναν ρόλο κεντροβαρικό. Βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της, με θέα προς το Αιγαίο ενώ είναι σε επαφή με το καθιστικό και την τραπεζαρία. Επιπλέον, είναι το πρώτο «κάδρο» που αντικρύζει κανείς από την είσοδο. Μια σύνθεση από οριζόντια επίπεδα με αντίθετες κατευθύνσεις  επιλύει τον κομβικό της ρόλο, και ο  πάγκος από οξιά αναλαμβάνει παράλληλα και το ρόλο του τραπεζιού. Η κατασκευή έγινε από τον ιδιοκτήτη.

Concept

 

Read More »

Περίπτερο της Elval Colour στην έκθεση Batimat

Η πρόταση αξιοποιεί και αναδεικνύει τις δυνατότητες  διαμόρφωσης και χρωματισμού  του υλικού etalbond οι οποίες αποτελούν και το συγκριτικό του πλεονέκτημα. Το περίπτερο της Elval Colour στέκει ήρεμο ανάμεσα στην πολυφωνία του ανταγωνισμού: δημιουργείται ένας  σαφώς ορισμένος χώρος από το ίδιο το υλικό,  όπου είναι διακριτό  το «μέσα» από το «έξω». Ταυτόχρονα ο χώρος είναι ανοικτός και φιλόξενος. Ο κυρίως χώρος του περιπτέρου δημιουργείται  από μια αναδιπλούμενη λευκή επιφάνεια από το ίδιο το υλικό. Τοίχοι, οροφή και δάπεδο, τα θεμελιώδη στοιχεία του κάθε εσωτερικού χώρου με τα οποία  ο επισκέπτης  έρχεται σε επαφή, σχηματίζονται από λευκές επιφάνειες  Etalbond, σαν ένα συνεχές μεγάλης κλίμακας “origami”. Οι επιφάνειες του origami σχηματίζονται παραμετρικά, και φέρουν στην επιφάνειά τους, επίσης παραμετρικά σχηματιζόμενο μοτίβο. Το μοτίβο αυτό,  το οποίο αποτελείται από αρμούς και διατρήσεις, αλλάζει ανάλογα με το δομικό στοιχείο στο οποίο ανήκει: το δάπεδο είναι πλήρες, οι τοίχοι έχουν ελαφρά διάτρηση, ενώ η οροφή αποτελεί μια «δαντέλα» που επιτρέπει την επαφή με το πάνω, έγχρωμο μέρος της οροφής.

Η ευρύτητα των  χρωματικών  και πλαστικών ιδιοτήτων του υλικού είναι το πρώτο σε σημασία και κλίμακα  μήνυμα.

Πάνω και κάτω από το origami,  και μέχρι το μέγιστο επιτρεπόμενο περίγραμμα, σχηματίζεται ένας χώρος από πυκνές κατακόρυφες  λεπίδες των οποίων η εξωτερική επιφάνεια αποτελείται από έγχρωμο etalbond σε επιλεγμένα χρώματα και με τέτοια σειρά, ώστε να αποδίδουν το ευρύ  χρωματολόγιο της εταιρείας. Η αντιθετική γεωμετρική και χρωματική σχέση μεταξύ του εσωτερικού (λευκές αναδιπλώσεις) και του εξωτερικού (έγχρωμες επάλληλες   λάμες) του περιπτέρου επιτρέπει και την ιεράρχηση της πληροφορίας που αυτό μεταδίδει σε μια πρώτη, μακροσκοπική ανάγνωση στον επισκέπτη: Η ευρύτητα των  χρωματικών  και πλαστικών ιδιοτήτων του υλικού είναι το πρώτο σε σημασία και κλίμακα  μήνυμα.

Concept

Read More »